A táltos küldetésű festő

„ Az élet nem elmélet, az élet valóság, amely kötelezettséggel jár mindennel és mindenkivel szemben.”

cson_1.jpgA magyar festészet egyik legnagyobb alakja 161 éve, 1853-ban született a felvidéki Kisszebenben. Magyar lelkülete már akkor megnyilvánul, amikor felveszi a Csontváry nevet. A Kosztka – lengyel családi név, amely nem hordja magában azt az eleve elrendeltetést, hogy a magyarság táltosává váljon. Kereskedősegéd volt, majd gyógyszerész diplomát szerzett. Később jogot tanult, s tisztviselő lett Pesten. Patikussegéd volt Iglón, amikor 1880. október 13-án, kapcsolatba kerülvén az égiekkel, Isteni látomás közli vele:

„Te leszel a világ legnagyobb napút festője. Nagyobb Raffaelnél.”

„A kinyilatkoztatás … arról győzött meg, hogy bizonyos magasabb hatalommal, avagy akaraterővel állok összeköttetésben, talán a világteremtő hatalommal, azzal a pozitivummal, amit sorsnak,…láthatatlan mesternek, talán Istennek nevezünk.”

Rögtön Rómába megy, és Raffaelo képeit tanulmányozza. A Vatikánban, a Pápai termekben tanulmányozza Raffaelo: Atilla és Leó pápa találkozása festményét. A képen azt sugallja Atilla: engem a nyugat nem jól lát. A hívásnak csak egy évtizeddel később engedett. A tenyerében megpillantott kis mag, amelyből fa fejlődik, kijelölte számára a fejlődést. Európai tanulmányai után hátára kötött ládájával bejárta Dalmáciát, Nyugat-Európát, Egyiptomot, Palesztinát, Libanont és Szíriát. Megállás nélkül festett. „Ez az értelme annak a parányi kis magnak, amely a kezembe adatott: hogy a világot egy szellemi akaraterő fejleszti és semmiből életre kelti.” A kinyilatkoztatás szellemét a Tátrában, Szibériában és Szíriában örökíti meg. ( Tarpataki vízesés, A taorminai görög színház romjai, Baalbek) A fenti munkák befejeztével a libanoni cédrusokat festi. A 3-4 ezer éves fákból méltóság sugárzik, a cédrus szentéllyé válik, vissza lehet menni az időben. Múlt és jelen egybeolvad, ezért szent fa. A magjára összpontosítva olyan sík (dimenzió) nyílik meg, ami hozza az élményeket. Amikor világképét kialakítja, nem tanulmányozta különböző népek művelődéstörténetét. Küldetés vezérelte, táltosi képességeivel mély rétegekből merített. A magyarság fontos volt számára. Nem az egyénről, a nemzetről szól. Várni, gyűjteni az erőt a felemelkedéshez. Utat mutat a nemzetnek.

cson 2„Csendes szerénységben él a cédrus, ezredekre kiható türelemmel, … türelemmel kell élnie egy nemzetnek is, amíg koronáját el nem éri.” A cédrusok nem úgy tájképek, mint Raffaelo tájai, nem olyanok, mint a szabadban festett ( plain-air) képek. Valóban ilyen értelemben meghaladta a hagyományokat. Fáinak mitológiája van, életérzéseket fejeznek ki, szimbólumteremtő erejük van, rejtett üzeneteket hordoznak. Csontváry 127 ismert alkotásának egy része Pécsett, néhány jelentős festménye a Nemzeti Galériában látható. Picasso így vélekedett róla: „Nem is tudtam, hogy rajtam kívül más nagy festője is van századunknak.”

„Én feláldoztam az életemet megtanulandó, mi a való, hogy fejlődik a világ és hogy fejlődik tovább: mert minden, ami van, a pozitívum akaratából fejlődött ki, ami lesz, a pozitívum alapján fog kifejlődni.”

 Írásos hagyatéka:

  • Önéletrajz
  • A pozitívum
  • A tekintély

Felhasznált forrás:

  • Csontváry írásos hagyatéka
  • Nemzeti Galéria Vatikán: Pápai termek

Csontváry:Magányos cédrus

 

csont 1 4

Csontváry:Zarándoklás a cédrushoz

 

csont 1 1

Róma, Vatikán, Pápai termek
 

 csont 1 2

Raffaelo:Atilla és Leo pápa találkozása
 
 

 

Török Bernadett
 

 

 

davidjulia.jpgMarosvásárhelyen születtem. A marosvásárhelyi művészeti liceumban befejezett tanulmányaim után a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola hallgatója voltam. 1985-ben diplomáztam.  
Művészetemre már a gyerekkoromban szerzett székelyföldi élmények nagy hatással voltak. Érlelték bennem e csodálatos világ gazdagságát, melyet úgy éreztem tovább kell adni.  
A népművészetben használt ősi szakrális motívumok egyre inkább foglalkoztattak. Először a székely mondavilág és balladák nyűgöztek le, majd Törökországban fedeztem fel a hihetetlen mély kapcsolatot a magyar, székely és turáni motívumvilág között. Elkezdtem mélyebbre ásni, és ennek során születtek meg azok az alkotások, melyekben a táltosvilág jelképrendszere is egyre nagyobb teret kapott. A török Göktengri hit, valamint a magyar ősvallás egy és ugyanaz volt. A Nap a jelképe  az életnek, a Fény és szeretetvallás jelképe. A turáni eredeteket fémjelző mondavilág, zene és néprajz olyan mély és tiszta világot mutat be, melyet hivatásunk tovább adni.  
Festményeim különböző anyagokkal és technikákkal készülnek. Szeretek festeni üvegre, melynek mindkét oldalát festem. Vászonra is festek akrillal meg olajjal.
 
julia01 julia02
julia03 julia04
julia05 julia06
julia07 julia08
julia11 julia12
julia10 julia09

 

 

000.png

 

portiksandor.jpgGyergyószentmiklóson születtem 1959-ben.

Elkötelezett híve vagyok a természetben festésnek, és arra törekszem, hogy a munkáimon megörökítsem a Székelyföld azon nevezetességeit, amelyeket az itt élő magyarság több évszázados kultúrájának, hagyományainak megőrzésével és munkájával tett egyedülálló értékké.

A székelykapu a népi építészet koronája, amire büszkék kell legyünk, és kötelességünk megőrizni, megfesteni.

 

portik01

portik02

portik03

portik04

portik05

portik06
portik07

portik08

portik09

portik10
portik11 portik12
portik13

 portik14

 

000.png

 

torokbernadett.jpgMagyarországon, Sopronban élek. Bár sokfelé festettem a Kárpát-medencében, képeim leginkább ahhoz a tájhoz fűződő szeretetemről vallanak, ahol élek. Az Alpok-alja hegyes, lankás, erdős vidékét szeretem, és a Fertő-part mezőit. Alkotó rajztanárként nagy hangsúlyt fektettem az ifjúság nevelésére, oktatására.

Képzőművészeti alkotótáborokban voltam művészeti vezető.
Tagja vagyok a Soproni Képzőművészeti Társaságnak.

Csoportos kiállításokon vettem részt Sopronban, Győrben, Szombathelyen, Budapesten, Erdélyben és a Felvidéken. Külföldön Ausztriában, Németországban és Franciaországban láthatták munkáimat.

Önálló kiállításaim voltak Sarródon, Sopronban, Szombathelyen, Kapuváron, Budapesten és Szentesen.

 Tájképek

 

tb tb 2
   
tb 3 tb 4
   
tb 5 tb 6
 
tb 9 tb 10
   
tb 11 tb 8
   
tb 13 tb 14
   
tb 15 tb 16
   
tb 17 tb 18

 

Virágok 

 virag 1 virag 2 
   
 virag 3 virag 4 
   
 wirag_13.jpg  virag 8
   
virag_11.jpg virag_12.jpg

 

Grafikák

grafika 1 grafika 2

 

 

000.png

 

 lukacsmaria01  lukacsmaria02
 lukacsmaria03 lukacsmaria04 
 lukacsmaria05 lukacsmaria06 
lukacsmaria07 lukacsmaria08
lukacsmaria09 lukacsmaria10
 lukacsmaria11 lukacsmaria12 

A művésznőről többet :

http://lukacs-maria.gportal.hu/

 

000.png